Monika Břečková

Letní stravování a zdravý životní styl: Jak si užít dovolenou bez výčitek?

Léto je čas dovolených, výletů a horkých dní strávených u vody. Během těchto krásných měsíců se často ocitáme mimo své běžné rutiny, a to platí i pro stravování.

Jak si tedy v létě užít všechny chutě a zážitky, a přitom dodržovat zásady zdravého životního stylu? Klíčem je vyváženost a rozumný přístup.

 

Na co tedy nezapomínat?

I v létě by měl náš jídelníček obsahovat dostatek bílkovin, vlákniny, komplexních sacharidů (minimum jednoduchých cukrů) a zdravých tuků. Vyvážená strava je totiž základním kamenem zdravého životního stylu.

Ovoce a zelenina jsou v tomto období nejčerstvější a nejchutnější a jsou skvělým zdrojem vlákniny a vitamínů. Zdrojem bílkovin, který zároveň osvěží i v horkých dnech, jsou například kefírová a acidofilní mléka. Bílé pečivo vyměnit za celozrnné snad ani nemusím psát. A samozřejmě hydratace! Ta je v horkých dnech klíčová, proto nezapomínejme na pitný režim.

Pozor ale na slazené nápoje a limonády v podobě kofoly, malinovky, domácích limonád a podobně.  V danou chvíli vás sice osvěží, ale přijmete tak zbytečné množství cukrů. A co si budeme nalhávat,    u jedné většinou neskončíme. Ideální je dát si „na chuť a osvěžení“ jednu limču a pak už doplňovat tekutiny ve formě vody.

Alkohol je další v z velkých letních témat. Posezení na zahrádkách nebo grilování přímo lákají k tomu, dát si s přáteli 5-6 piveček, několik skleniček aperolu či jiného drinku. Ale i tady platí všeho       s mírou. Dát si 1-2 skleničky jednou za čas je v pořádku, ale holdovat alkoholu třikrát týdně už tak úplně v pořádku není. 

Takových pět dobře vychlazených piv, znamená pro většinu lidí téměř polovinu denního příjmu kalorií. Jenže se jedná o tzv. prázdné kalorie, tzn. tělo z nich nemá absolutně žádný prospěch, dojde ke zpomalení metabolismu a spalování a organismus se pak dává ještě několik dní do pořádku.

Dovolená: menší hříchy povoleny :))

Dovolená je časem relaxace a odpočinku, a to platí i pro stravování. Pokud si občas dopřejeme něco sladkého nebo tučnějšího, není to žádná katastrofa. Důležité je, abychom přemýšleli o tom, co jíme a kolik toho sníme. Vše je o míře a rozumném přístupu.

Na dovolené často narazíme na místní speciality, které nás lákají svou vůní a chutí. Nemusíme se jim vyhýbat ze strachu, že by naše strava nebyla dostatečně zdravá. Je důležité si uvědomit, že zdravý životní styl není o přísných omezeních, ale o rovnováze. Ochutnávání místních pokrmů je součástí kulturního zážitku a může nám přinést radost a nové chutě.

 

Praktické tipy na letní stravování

  • Snacky na cesty: Čeká vás celodenní výlet nebo cestování?  Připravte si zdravé svačinky. Celzrnná houska s lučinou, zeleným salátem a sýrem je ideální volba, která zasytí a tělu prospěje. K tomu ořechy, semínka, čerstvé ovoce nebo zelenina a kefírové mléko. Během chvilky máte hotovou svačinu, která je lehká, výživná a snadno přenosná. Vyhnete se tak chutím na fast food, která na nás číhají na každém rohu.
  • Lehká jídla: V horkých dnech jsou lehká jídla, jako jsou saláty, grilovaná zelenina nebo ryby, ideální volbou. Jsou snadno stravitelná a osvěžující. Pokud tedy na výletě nebo na dovolené máte možnost volby, ať už při návštěvě restaurace nebo v rámci all inclusive, zvolte jednu z těchto variant.
  • Grilování: Letní večery si často užíváme u grilu. Zkuste místo tradičních těžkých jídel grilovat zeleninu, ryby nebo kuřecí maso. Jsou chutné a zdravější. Vždy doplňte celozrnným pečivem a dostatečným množstvím zeleniny.
  • Hydratace: Nepodceňujte pitný režim. Voda by měla být vaší první volbou. Vyhněte se slazeným nápojům a alkoholu v nadměrném množství.

Tady například ukázka našich snídaní na dovolené ve Španělsku, kde jsme v rámci ubytování neměli zahrnuté stravování. Každý talíř obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuky i vlákninu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *